12 abr 2013

PER MOLTS ANYS, MONTSERRAT CABALLÉ ! (80 ANIVERSARI)




Hi ha mites vivents entre nosaltres, i la Montserrat Caballé és, sens dubte, un dels més extraordinaris. No puc afegir res a tots els elogis, distincions, premis i reconeixements que ha rebut al llarg de la seva carrera, pero avui, dia en que fa 80 anys, si que vull fer-la present aquí, perque és un gran honor per al meu país tenir una soprano com ella, nascuda al meu mateix barri de Barcelona (Gràcia), i haver-la pogut gaudir durant tants any al nostre Liceu (encara que jo no la vaig poder veure en tot el seu esplendor).



Quan va debutar com a Lucrezia Borgia a New York, al 1965, el crític del New York Times va dir d'ella que la seva veu era la unió de Maria Callas i Renata Tebaldi, i crec que és una perfecta definició, perque té el millor de les dos.

Un dels fragments més màgics que podem veure en video es la Casta Diva de Norma, interpretada a les Chorégies d'Orange al 1974. La conjugació de la celestial veu de la Caballé, la bellesa de l'ària i la peculiaritat de l'escenari (al ser a l'aire lliure, amb el vent movent els vels d'ella i el cor) fan que sigui un un moment d'extraordinaria i quasi mística perfecció, que estremeix i impacta cada vegada que s'escolta.




Hay mitos vivientes entre nosotros, y Montserrat Caballé es, sin duda, uno de los más extraordinarios. No puedo añadir nada a todos los elogios, distinciones, premios y reconocimientos que ha recibido a lo largo de su carrera, pero hoy, en el día de su 80 cumpleaños, si quiero hacerla presente aquí, porque es un gran honor para mi país tener una soprano como ella, nacida en mi mismo barrio de Barcelona (Gracia), y haberla podido disfrutar durante tantos año en nuestro Liceo (aunque yo no la pude ver en todo su esplendor).

Cuando debutó como Lucrezia Borgia en New York, en 1965, el crítico del New York Times dijo de ella que su voz era la unión de Maria Callas y Renata Tebaldi, y creo que es una perfecta definición, porque tiene lo mejor de las dos.

Uno de los fragmentos más mágicos que podemos ver en vídeo es la Casta Diva de Norma, interpretada en las Chorégies d'Orange en 1974. La conjugación de la celestial voz de la Caballé, la belleza del aria y la peculiaridad del escenario (al ser al aire libre, con el viento moviendo los velos de ella y el coro) hacen que sea un momento de una extraordinaria y casi mística perfección, que estremece e impacta cada vez que se escucha.


7 comentarios:

  1. Cara Teresa, grazie di aver messo questo post sulla Montserrat Caballé.
    Una voce SPLENDIDA. Non c'é confronto con la Callas e la Tebaldi.
    Persino più brava della Joan Sutherland in questa aria.
    Mi ha fatto venire la pelle d'oca e le lagrime agli occhi.
    Anche lei 80 anni ! Le auguro ancora almeno 10 anni in più in buona salute e felicità.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Sono contenta che a al fine tu abbia potuto risolvere il problema col tuo computer e puoi tornare a scrivere comenti qui, Mariù!

      Eliminar
  2. Un très très bon anniversaire à Monserrat Caballé .
    Voix magnifique ,femme extraordinaire ,joie de vivre ,humour .
    Mon grand regret c'est de ne pas l'avoir vu sur une scène .
    Orange pendant les Chorégies est un lieu magique et cette Norma fut un moment d'anthologie .
    Merci Térésa .

    ResponderEliminar
  3. Catherincita12/4/13, 18:28

    Muchas gracias pour ce moment de grâce ! La splendeur de la voix et de l'interprétation, la technique irréprochable et la maîtrise du souffle malgré le mistral, terrible ennemi des chanteurs : du grand art et une vraie émotion.

    Tous mes souhaits pour un merveilleux anniversaire et beaucoup d'autres à Madame Caballe que je n'ai jamais eu l'occasion d'applaudir en live (hélàs !) mais dont les enregistrements m'ont fait aimer l'Opéra.

    ResponderEliminar
  4. Pienso que es la más grande soprano de todos los tiempos. Además de una voz que no es de nuestro mundo sino de las estrellas, tenía y todavía tiene una carisma extraordinaria!

    ResponderEliminar
  5. sei gentile Teresa di aver reagito sulla mia ripresa dei commenti. Sono contenta di poter scrivere nuovamente.
    Mi é mancato molto. Il problema stava nel server; ho cambiato server e tutto si é risolto.
    Grazie e un abbraccio

    ResponderEliminar
  6. Muchas felicidades Montserrat,y gracias Teresa por recordarnos fecha tan señalada.Y que magnifica interpretacion de Norma realmente extraordinaria

    ResponderEliminar