22 abr 2012

CONCERT L'ÀNIMA DEL LICEU: CRÒNICA, AUDIO Y VÍDEOS



Han passat ja 7 hores des que ha acabat el concert, i encara sento l'adrenalina i l'emoció dels instants viscuts. Havia de començar a fer el post definitiu, desprès de dos apunts complementaris (el vídeo de Rolando Villazón i les 25 fotos), però entre els comentaris e interaccions incesants de Facebook i Twitter, m'ha costat concentrar-me.

Avui ha estat un gran dia per al Liceu, i per a tothom que estima l'Òpera al nostre país. Els treballadors del Liceu ha gestionat amb coherència, força i seny un conflicte laboral que es va desencadenar per causes totalment alienes a ells. El públic, la part del públic que estima l'òpera (no els dels "ecos de sociedad"), s'ha posat enseguida de la seva banda, amb suports diversos, però mancava un moment "d'intimitat" entre treballadors i públic. I els treballadors ens han fet el regal d'organitzar aquest extraordinari concert, on, a part d'ells,  han col·laborat desinteressadament molts artistes.

El Concert L'ànima del Liceu ha començat avui a les 12 del migdia, enmig d'una gran expectació i d'un clima molt engrescador i positiu. S'ha convertit en un acte de suport i defensa de l'Òpera, de la professionalitat dels diferents col·lectius de treballadors del Liceu, d'aposta, per part del públic i de tots, per la dignitat del nostre Teatre, en uns moments difícils causats per gestions poc eficients i prioritats no culturals. Això s'ha plasmat en la llarguísima ovació inicial que el públic ha dedicat a tots els que estaven a l'escenari, a l'iniciar l'acte.

Ja tenia previst, abans de començar el concert, fer una crònica sense cap comentari negatiu cap als artistes que hi han intervingut: no era l'ocasió. Però no he hagut de reprimir-ho, i  es que realment ha anat tot com una seda, tothom ha cantat magníficament, amb moments d'una bellesa que feia esborronar. Hem vist dalt de l'escenari diferents concepcions de com es canta: actuals unes, de fa unes dècades les altres, totes vàlides. Hi ha hagut diferents tipus de direcció orquestral, però totes elles magnífiques. Tot ha esta fluït i distès, tothom ha donat el millor i el public ha gaudit com poques vegades he vist en un teatre d'òpera.

Ha presentat l'acte Ramon Gener, amb la seva habitual simpatia, proximitat i desimboltura, que s'ha guanyat al públic des del primer moment.

Per fer un repas breu, Ainhoa Arteta ha estat deliciosa com a Manon; Alagna ha donat una lliçó magistral amb "Magische Töne"; Karine Deshayes m'ha sorprès molt positivament com a Rosina (m'agrada més encara que com a Charlotte, on l'havia vist al Werther de Lyon, amb Rolando com a director); Ildikó Komlósi ha cantat una racial havanera de Carmen; Cristina Obregón demostra que pot fer papers més protagonistes amb el Lied de Lulú; Linda Watson ha cantat una estremidora Isolda; Joan Pons ha esta fabulós com a Falstaff i Carlos Álvarez, molt adequat amb la "Canción de Manacor". 

Entremig, i al finalitzar la primera part, la gran sorpresa de la nit: ha pujat literalment un piano des del fossar i ha aparegut Lang Lang, que ha interpretat La Campanella, de Listz....dir extraordinari és poc !!! Hi ha hagut un moment en que, de l'energia amb que interpretava, ha sortit fins i tot fum d'entre les tecles. El pianista xinés tenia avui un concert a l'Auditori de Barcelona, que també tindrà (està tenint, ara) una sorpresa: s'ha emportat cap allí a Roberto Alagna, que l'acompanyarà en algun moment a l'escenari. No és la primera vegada: l'any passat ja van actuar plegats a la Salle Pleyel de Paris, amb un programa de àries franceses poc habituals.

Un altre punt fort de la nit han estat els directors: Bertrand de Willy, Sebastian Weigle, Michael Border i Josep Pons, als que s'han incorporat també el director del cor, José Luis Basso, i el nostre estimat Guerassim Voronkov...al que havíem vist feia pocs minuts per la pantalla, darrere de Rolando Villazón, mentre aquest enviava el seu suport a l'acte des de Praga. Com ja sabeu els habituals del Blog, el mestre ha acompanyat a Rolando en tota la seva exitosa gira "Tresors del Belcanto", dirigint la Nuevo Mundo Chamber Orquesta.

També ha hagut la aparició estelar de Albert Guinovart, amb la seva composició "Arrebato", amb arranjaments orquestrals. La orquestra i el cor han sonat magnífics, amb ànima i força, tot el concert. La veu del entranyable apuntador Jaume Tribó, ha estat present en un dels vídeos, al final tots plegats han interpretat l'Al·leluia del Messies de Handel i els aplaudiments han estat llargs, llargs, llargs, intensos i sentits.

Segons ha comentat un lector, un càmera de TV3 li ha dit no es descartable que en algún moment s'emeti per televisió, donat que tenen l'enregistrament íntegre que han fet per a la pantalla exterior.

Aquí teniu el programa definitiu, l'audio de l'emissió per Radio Clásica i un recull de videos, emesos a la pantalla i de les actuacions, de diferents procedències, que il·lustren el que us he resumit, en ordre cronològic. - AL FINAL, UN VIDEO DE TV3 AFEGIT EL 23-04 -

Bertrand de Billy
G. Verdi: La forza del destino (Obertura)
G. Puccini: Sola, perduta, abbandonata (Manon) - Ainhoa Arteta
K. Goldmark: Magische Töne (Die Königin von Saba) - Roberto Alagna
G. Rossini: Una voce poco fa (Il Barbiere....) - Karine Deshayes

Sebastian Weigle
R. Wagner: Meistersinger (Vorspiel)
R. Wagner: "Wacht auf" - Cor
G. Bizet: Havanera (Camen) - Ildikó Komlósi

Lang Lang "La Campanella" Franz Listz
---
Michael Boder
A. Berg: Lied der Lulu (Suite) - Cristina Obregón
R. Wagner: Liebestod (Tristan und Isolde) - Linda Watson
A. Boito: Mefistofele "Salve Regina" - Cor
Josep Pons
G. Verdi: L'onore! Ladri. (Falstaff) - Joan Pons
P. Luna: Canción de Manacor (El Niño Judio) - Carlos Alvarez
M. de Falla: Danza final (Sombrero de tres picos)
Albert Guinovart  "Arrebato"
Guerassim Voronkov
Obertura de «Die Fledermaus»
Jose Luis Basso
Tots - "Al·leluia" El Messies, Handel
Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu


AUDIO PER ESCOLTAR: Radio Clásica
Fila cero - Concierto extraordinario "L'ànima del Liceu" - 22/04/12
   






AUDIO PER DESCARREGAR: CATALUNYA MÚSICA
descàrrega a través de WeTransfer (gratuït, sense registre)
disponible fins 7 maig
part I   http://wtrns.fr/FR5MggaO2_Hl9XD


vídeo villazonistasliceu


vídeo villazonistasliceu


vídeo villazonistasliceu


vídeo SOSLiceu


vídeo SOSLiceu


vídeo SOSLiceu


vídeo villazonistasliceu


vídeo villazonistasliceu


vídeo villazonistasliceu


vídeo teresa59




video TV3,  de teresa59, afegit el 23/04

28 comentarios:

  1. Belíssimo post!
    Obrigado Teresa.

    ResponderEliminar
  2. Catherincita23/4/12, 10:06

    Muchas gracias pour cette chronique, ces vidéos et toutes ces images qui permettent de partager modestement ces moments rares où se mêlent virtuosité et émotion.Une date inoubliable pour chaque participant, qu'il soit sur la scène ou dans la salle.
    VIVA EL LICEU !!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gracias a ti, he añadido posteriormente el audio a este post, Catherine, seguro que también te interesa.

      Eliminar
  3. Estoy orgullosa de ver a una Húngara entre los intérpretes de este concierto tan importante para El Liceu. Gracias Teresa por habernos dado una crónica detallada y por el video con las palabras de soporte de Rolando.

    ResponderEliminar
  4. Toda la información, exquisita, como siempre, a los desafortunados que no encontramos entradas. No pude ir a la Rambla, a lo de la pantalla gigante, por tener aquí a mi nietecillo, y me has traído el concierto hasta aquí. Mil gracias, Teresita!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. De nada, Gabi, anda que no disfrutarias también cuidando a tu nieto. Si ahora puedes complementar con esto ¡miel sobre hojuelas!

      Eliminar
  5. L'Ànima del Liceu ha estat un concert que sempre recordaré. Ara llegint el post i veient els videos he pogut tornar-lo a viure. Sí, ahir tothom, de forma presencial o a través d'un video, que estava al Liceu s'ha pogut sentir Ànima del Liceu.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Una ànima molt forta i enérgica, espero que pugui sortejar totes les actuals dificultats.

      Eliminar
  6. Muchas gracias Teresa pour ta très belle chronique des moments extrèmement émouvants et forts que vous avez tous vécus et que j'ai pu partagés grace à la retransmission internet.
    Rolando,Roberto,Lang Lang et Guerassim, entres autres m'ont beaucoup touchés.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ¿Como fue la calidad de la transmisión por Internet? en mi casa me dijeron que al principio tuvo bastantes problemas de imagen, y se cortaba.

      Eliminar
  7. Merci,merci Térésa ,vidéos ,ces photos ,nous y étions presque !
    Public très chaleureux ,ça fait du bien à entendre .

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si, Claudine, también el público dio lo mejor de si mismo.

      Eliminar
  8. S’ha dit molts cops això de que els teatres tenen ànima però, al menys jo, no l’havia sentit mai tant viva, expressiva i forta com ahir migdia. Ahir es podia tocar, es podia veure i... és tant bonica!!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si, és una ànima col·lectiva, molt forta...va ser una experiencia inolvidable...tant de bó facin, com van dir en algún moment, un concert d'aquests cada any. Ja sé que és un gran esforç per als treballadors, pero la energia que genera, la alegría de tothom potser s'ho valen.

      Eliminar
  9. Estuve siguiendo el Concierto por Internet, cuando cantaba el Coro las voces sonaban distorsionadas, pero en general muy bien.
    Disfrute muchisimo, emocionante la intervención de Rolando.
    A Carlos Alvarez la voz se le ha vuelto mas dramática y Juan Pons muy bien de voz, en sus comienzos cantaba de bajo como comprimario.
    No me gusto Ainhoa Arteta, me gusta mas en papels menos drmáticos, donde luce con mas comodidad su belisimo registro medio.
    Gracias por la crónica.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. A mi, en cambio, me gusto mucho Arteta, y eso que hace unos años no era santo de mi devoción, pero ya llevo un tiempo que la encuentro espléndida en todo lo que canta. A Álvarez era la primera vez que lo veía en directo, creo que escogió una romanza adecuada en este momento, la cantó muy bien, pero me sorprendió su manera de interpretar, muy añeja.

      Eliminar
    2. A mi también me sorprendió Alvarez, le encontré que había pasado de ser un barítono joven y juguetón como le recordaba en Barbero de Sevilla y en recital del Kursaal hace unos años a convertirse en todo un señor y con una voz muy dramática, no me extraña que cante Yagos.
      La Arteta llena el escenario, es muy teatrera, en general me gusta.

      Eliminar
  10. J'ai bien reçu la retransmission des images par internet, avec seulement quelques mini coupures, mais l'image était bien nette.
    Par contre le son n'était pas très bon, j'ai du écouter avec un volume assez bas pour que ce soit agréable à entendre.
    Malgré tout celà valait la peine de partager ces très beaux moments avec tous les excellents artistes participants et le public du Liceo si chaleureux.

    ResponderEliminar
  11. ah que maravilla que este disponible el audio y varios videos, disfrutaré de ellos más tarde cuando me recupere un poco más, por razones de salud no pude ver la transmision por internet y por lo que dice la crónica creo que me perdí de mucho...
    Saludos desde México lindo
    y muchas gracias por hacer disponible este material.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Aquí estará esperando todo este material para cuando puedas, Fernanda. Recupérate pronto, un abrazo!

      Eliminar
  12. Me gusta ver a tanta gente tan entusiasmada por la música clásica y la ópera. El Liceu sí que es afortunado! Tengo que tomarme un poquito de tiempo para ver los videos. ¡Gracias, Teresa!

    ResponderEliminar
  13. I M P R E S I O N A N T E. Me has dejado sin palabras; si ayer me quedé maravillado ... lo de hoy... , en fin, de verdad, muchísimas gracias, Teresa.

    Jorge

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gracias a ti, Jorge...por eso te dije necesitaba dos horas, aunque creo que en realidad fue alguna más. Vuelve cuando quieras, un abrazo.

      Eliminar
  14. Un treball impressionant, Teresa,
    No hi vaig poder ser a causa de no haver trobat entrades però estic gaudint dels vostres reportatges.Un petó!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Me'n alegro, Glòria, que ara puguis gaudir-ne una mica...i quina llàstima, jo que vaig tenir una entrada en venda fins l'ùltim moment! Ho vaig posar al Facebook, però em sembla que tu no et passejes per allí, ara que hi penso.

      Eliminar